EENMANSZAAK (zzp'er)

De eenmanszaak

De meeste ondernemers kiezen bij de start van de onderneming voor een eenmanszaak.

Als het bedrijf ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel is het bedrijf gelijk al opgericht.

Je kan maar één eenmanszaak oprichten, maar de eenmanszaak mag wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

Logo-footer-Stavenuiter

Aansprakelijkheid

Je bent aansprakelijk voor alle handelingen en financiën van de eenmanszaak. Het bedrijfsvermogen is ook je privé vermogen. Eventuele schuldeisers van de eenmanszaak kunnen ook aanspraak maken op je privé-bezit. Als je bedrijf failliet gaat, dan ben je zelf ook failliet. Je partner is ook financieel aansprakelijk indien je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Mocht je dit niet willen, kan je dit voorkomen door huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

 

Belastingen

De winst van de eenmanszaak is belastbaar voor de inkomstenbelasting.  De winst wordt belast in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de Belastingdienst je als ondernemer ziet én je voldoet aan het urencriterium, dan heb je recht op extra belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Starters die recht hebben op ondernemersaftrek, kunnen ook profiteren van startersaftrek.

 

> Wanneer ziet de belastingdienst je als ondernemer?
> Maak een berekening van je netto inkomen met behulp van de netto inkomen calculator.

 

Sociale zekerheid en verzekeringen

Je betaalt premies voor de volksverzekeringen en je hebt recht op AOW na uw 65e. Je pensioen en een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je zelf regelen.
Hoe je dat precies allemaal regelt en bij wie je dat het beste kan doen, vertel ik je graag in een persoonlijk gesprek.

 

Eenmanszaak en personeel

Ook met een eenmanszaak, kan je personeel in dienst hebben. De term eenmanszaak is misschien wat misleidend, het betekent namelijk niet dat er maar één persoon in het bedrijf mag werken. De term “één man” geeft aan dat het bedrijf financieel en juridisch door één persoon wordt geleid. De eigenaar mag daarnaast gewoon personeel in dienst hebben.

Werkt bij voorkeur met:

Andere pakketten
alleen in overleg